Tässä 10 pätevää syytä tehdä keittoa ainakin kerran viikossa.
1. Reilusta litrasta riittää monelle. Tarpeen tullen määrää saa venytettyä helposti vaikka kymmenelle. 2. Keittoon saa kätkettyä paljon terveellisiä kasviksia kenenkään valittamatta rehuruuasta.
3. Keitot sulavat hyvin ja sopivat yleensä niillekin, joiden suolisto ei oikein tykkää mistään.
4. Keitot täyttävät mukavasti ja lämmittävät suloisesti. Keitto on keventäjän paras ystävä.
5. Keitot jotakuinkin valmistavat itse itsensä. Olennaista on pitää kiehuminen hellästi porisevana.
6. Tarpeen tullen keitot ovat todella vähärasvaisia ilman että maku kärsii.
7. Keitot ovat yhtä monipuolisia kuin ovat tekijänsä, mutta usein vaatimattomuus kaunistaa.
8. Keitot ovat yleensä huokeita valmistaa. Vähimmillään vettä, muutama kasvis ja mausteita.
9. Keittoja on helppo tehdä isompia annoksia kerralla ja pakastaa tulevia kiireisiä hetkiä varten.
10. Keitto kertoo parhaimmillaan perheen, kulttuurin, maan ja historian tarinan.
Omenainen porkkanakeitto
4 -6 ruokailijalle
Tarvitset
1 litra vettä
1 kilo porkkanoita (kuorittuna ja viipaloituna)
1 iso sipuli (silputtuna)
1 rkl raastettua inkivääriä (kuori ensin)
1 tl suolaa
2 tl curryseosta, tulista tai mietoa maun mukaan
1 rkl kookosöljyä
1 omena (kuori, ota siemenkota pois leikkaa palasiksi)
1 tölkki kookosmaitoa
tuoretta korianteria
Luomuna kaikki, jos mahdollista!
1. Sulata kookosöljy kattilan pohjassa miedolla lämmöllä. Lisää silputtu sipuli, suola, currymauste ja inkivääriaraaste. Hauduta/kuullota välillä sekoittaen kunnes sipulit ovat läpikuultavia ja pehmeitä. Tähän menee noin 10 minuuttia.
Jos olet innostunut tuoksuvista intialaismausteista, teet curryseokset aina alusta lähtien. Siihen jää koukkuun, koska tuoksu ja maku on huumaavan hyvä. Kiireisille on onneksi nykyisin todella hyviä luomumausteseoksia. Olennaista on käyttää valmissseoksia sen verran usein, että ne eivät ehdi väljähtyä.
2. Sipulien kypsyessä kuori ja paloittele porkkanat ja omena. Lisää pehmenneiden sipulien ja mausteiden joukkoon. Kuullota hetki ja lisää kookosmaito ja vesi. Nosta lämpöä lempeästi kunnes keitto kiehuu hiljalleen. Tarkista välillä, että lämpö ei ole liian kovalla. Keittoaika on noin puolisen tuntia.
3. Anna keiton jäähtyä hetki ennen soseuttamista. Itse käytän sauvasekoitinta ja pyyheliinaa kattilan päällä, jotta kuumaa keittoa ei roisku. Voit soseuttaa keiton myös monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa, mutta olethan varovainen liian kuuman keiton kanssa. Täytä kone vain puolilleen ettei keittoa lennä ympäriinsä (kokemusta on siitäkin!).
4. Silppua tuoretta korianteria päälle ja tarjoile terveellisen leivän tai sämpylöitten kera. Loistavia reseptejä on netti täynnä ja minäkin saan sellaisen aikaiseksi ihan pian. Lupaan.
Yhden tosi hyvän löysin HERKULLINEN GLUTEENITON LEIPÄ
Omenainen porkkanakeitto on muunnelma amerikkalaisen ystäväni Meadow Linnin kehittämästä keitosta.
Laitan tässä linkin hänen blogiinsa. TÄÄLTÄ LÖYDÄT HYVIÄ GLUTEENITTOMIA RUOKIA .
Ne ovat englanniksi, mutta kaupan päälle saat viisaita elämänohjeita.
Kiitos Marika, tämä oli todella hyvää =)
VastaaPoista